Fru Skagerrak

Fru Skagerraks musik tar dig med på en resa genom Skandinavien; från lågland till bergen, från långsamma melodier till brusande polskor, i dur och i moll, och allt däremellan. Fru Skagerrak består av tre musikere – en fra hvert av de skandinaviske landene: Maja Kjær Jacobsen fra Danmark, Elise Wessel Hildrum fra Norge og Anna Lindblad fra Sverige.

De tre musikalske globetrottere mødte hinanden for første gang i 2011 på Tønder Festival, Danmarks største folk festival, hvor backstagebaren var én stor jam session. Genom kaoset av låtar kunde ett tydligt skandinaviskt groove höras, och i det ögonblicket var vänskapen mellan dessa tre spelmän ett faktum. De fortsatte å møtes på Tønder Festival i tre år til og i 2014 så “Fru Skagerrak” endelig dagens lys.

Fra hvert deres land tilfører Maja, Elise og Anna en del af de mange forskelligartede traditioner som findes omkring Skagerrak. Genom en repertoar av traditionella melodier, nya kompositioner och sånger på deras olika språk, uttrycker de sitt släktskap och kärleken till deras gemensamma arv. Resultatet er en eksplosjon av de spennende aspektene som finnes i Skandinavisk folkemusikk i dag.

Fru Skagerraks selvbetitlede debutalbum blev udgivet i maj 2016, och uppföljaren “Ankerdram” utgavs i april 2018.

Fru Skagerrak är:
Anna Lindblad (Sverige): Fiol, 5-strängad fiol, sång
Elise Wessel Hildrum (Norge): Fiol, flöjt, viola och sång
Maja Kjær Jacobsen (Danmark): Fiol och sång