”Med Vänner”

Recension från SingOut magazine HÄR!

AnnaLindblad_MedVanner_Front

Anna Lindblad
”Med vänner”
ALM001

”She is a MONSTER on the fiddle and can nail anything you care to throw at her!!!”
-Ewan MacPherson, musiker, Scotland
”Hon får mej att le. Varje gång.”
Roger Tallroth, gitarrist

Nutida fioltradition
www.annalindblad.se

Den charmiga svängiga fiolisten Anna Lindblad har släppt sitt första solo-album, ”Med vänner”, sommaren 2014. Med gäster som Anders Löfberg, Roger Tallroth, Filip Jers, Ryan Drickey, Dirk Powell och Nic Gariess skapas en tydlig bild av en mångsidig spelman med fötterna stadigt i traditionell fiolmusik, men med skaparglädje och nyfikenhet att göra en egen blandning.

”Anna Lindblad är en av de mest lysande fiolisterna bland den unga generationens folkmusiker. Hon besitter som få förmågan att blanda det eleganta med en bångstyrig urkraft. Det som i min mening kännetecknar riktigt stora instrumentalister.
Tack för allt fint spel Anna!”
-Micke Marin, fiolist

Annas kraftfulla fiolspel är fyllt av sväng, glädje och närvaro och med det har hon charmat publiken på många festivaler och turnéer. Med stor passion för den svenska traditionen är hon inte rädd att utforska andra sätt att uttrycka sig musikaliskt. Det märks tydligt på hennes solodebut ”Med vänner” där hon varvar svenska låtar med några old-time låtar och en reel från Québec i Kanada. Två av låtarna på plattan har hon skrivit själv, efter inspiration från resor, turnéer och möten. Med sig på detta album har hon flera framstående och talangfulla musiker som hon mött på olika håll. Anders Löfberg träffade Anna redan för 10 år sedan, då hon sökte in till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Anna mötte Filip Jers genom masterstudierna vid samma lärosäte, och Roger Tallroth har länge varit en inspirationskälla. Ryan Drickey och Anna träffades för första gången 2008 men det var under det år som Ryan spenderade i Stockholm 2012 som det verkligen klickade musikaliskt och ett givande och betydelsefullt samarbete påbörjades. Den begåvade steppdansaren Nic Gariess studerade i Limerick, Irland samma år som Anna bodde där, och det var också en omedelbar vänskap och musikalisk förälskelse. Samma sak med Dirk Powell, en Amerikansk roots-musiker som Anna träffat på många festivaler runt om i världen.

”Anna Lindblad er en stærk fiol-spiller med et fedt rytmisk drive”
Harald Haugaard, fiolist / Danmark

Anna kommer från Floda, utanför Göteborg men har bott i Stockholm sedan 2005. Hon har också bott på Irland och spenderat mycket tid i Canada och USA. Hon har tidigare släppt skivor med grupper som LYY och Lily Mountain Band, och spelar även i Folk All-in Band och Happy Hollow Stringband. Hon har charmat publiken på många festivaler runt om i Europa och Nord Amerika så som Stockholm Folk Festival, Korrö folkmusikfestival, Ransäterstämman, Vancouver Folk Festival, Memoires et Racines, Wheatland Music Festival, Celtic Connections, Baltimore Fiddle Fair etc. Hon har spelat fiol i tv-program så som populära kunskapsprogrammet ”På Spåret” och spelat för Kungen tillsammans med Sofia Karlsson i ”Jubileumskonsert: Kungen 40 år på tronen”, samt med Lyy i Horo Gailgae på BBC Alba.

Anna Lindblad är en av de finaste unga spelmän som spelar traditionell musik idag. Hennes musik, alltid full av hjärta och rytmisk bravur, är genomsyrad av hennes hemregion i Sverige, men också djupt informerad av fiolrepertoar från Québéc och Irland, samt amerikansk Old-time. Hon är helt enkelt en fröjd att dansa till!!
-Nic Gareiss – stepdansare / USA

Samtida fioltradition med en smittande positiv attityd
www.annalindblad.se
info@annalindblad.se
+46(0)730519466